Σούπα φάβας Ηρακλειάς με ξινομυζήθρα και τοματίνια

Γιάννης Γαβαλάς συνταγές

 

Υλικά για 4 άτομα

1 κούπα φάβα
4 κούπες νερό
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 καρότο κομμένο σε ροδέλες
2 κλαράκια θυμάρι
1 κλαράκι ρίγανη
½ κούπα ελαιόλαδο
½ κούπα λευκό κρασί
1 κούπα ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών
Αλάτι, πιπέρι
8 τοματίνια κομμένα στη μέση
4 κ.σ. ξινομύζηθρα
2 κ.γ ξίδι βαλσάμικο
4 κ.σ. αγουρέλαιο


Εκτέλεση

  • Ξεπλένουμε τη φάβα με άφθονο κρύο νερό.
  • Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το καρότο και τσιγαρίζουμε για 3 -4 λεπτά. Προσθέτουμε την φάβα, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί.
  • Προσθέτουμε το νερό και τον ζωμό και σε τούλι τυλιγμένα τα κλαράκια θυμαριού και ρίγανης. Σιγομαγειρεύουμε με καπάκι για περίπου μια ώρα.
  • Αφαιρούμε το τούλι με τα μυρωδικά, πολτοποιούμε στο μπλέντερ, συμπληρώνουμε με αλάτι και πιπέρι.
  • Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε με 1 κουταλιά ελαιόλαδο τα τοματίνια , προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, θυμάρι και σβήνουμε με το βαλσάμικο ξύδι.
  • Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα τη σούπα, γαρνίρουμε με τα ντοματίνια, μια κουταλιά ξινομυζήθρα, ένα κλαράκι θυμάρι και προσθέτουμε λίγο αγουρέλαιο.

Tags
Ηρακλειά, Κυκλάδες
error: Yiannis Gavalas. All Rights Reserved.