Ρείκι πλακί με αγριομάραθο Ηρακλειάς
Υλικά (4-5 μερίδες)
1,5 κιλό Ρείκι , παλαμίδα
1/2 κιλό πατάτες
3-4 μέτρια κρεμμύδια ξερά
2 σκελίδες σκόρδο
2 κουταλιές της σούπας πελτέ
2 ντομάτες
1 μάτσάκι αγριομάραθο
2 φύλλα δάφνη
200 ml ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι, ξύδι
λεμόνι ξύσμα
νερό
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε και πλένουμε το ψάρι καλά με νερό και ξύδι. Αφαιρούμε το κεφάλι και κόβουμε σε μουρέλα (φέτες των 3-4 εκατοστών).
- Καθαρίζουμε τις πατάτες και τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε φέτες – ροδέλες.
- Ψιλοκόβουμε το σκόρδο σε φέτες και τον αγριομάραθο.
- Σε τηγάνι βάζουμε το μισό ελαιόλαδο , σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε. Αλατοπιπερώνουμε ήπια.
Προσθέτουμε τις τομάτες τριμμένες κι μόλις πάρουν μια βράση αποσύρουμε από την φωτιά. Ρίχνουμε τον αγριομάραθο.
- Σε ταψί στρώνουμε τις πατάτες και βάζουμε από πάνω τις φέτες του ψαριού αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το ξύσμα λεμονιού.
Περιχύνουμε την σίβραση, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και 1-2 ποτήρια νερό.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 με 45 λεπτά, ελέγχοντας κατά διαστήματα για τα υγρά.
*μπορούμε αντί για νερό να προσθέτουμε λευκό κρασί
** μπορούμε να μην κάνουμε σίβραση για πιο απαλή γεύση και να ανακατέψουμε τα υλικά ωμά και να τα προσθέσουμε κατευθείαν στο ταψί. Σχεδόν καλύπτουμε το ψάρι με τα υγρά.
error: Yiannis Gavalas. All Rights Reserved.