Ρείκι πλακί με αγριομάραθο Ηρακλειάς

Ρεικι πλακί με αγριομάραθο Ηρακλειάς

 

Υλικά (4-5 μερίδες)

1,5 κιλό Ρείκι , παλαμίδα
1/2 κιλό πατάτες
3-4 μέτρια κρεμμύδια ξερά
2 σκελίδες σκόρδο
2 κουταλιές της σούπας πελτέ
2 ντομάτες
1 μάτσάκι αγριομάραθο
2 φύλλα δάφνη
200 ml  ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι, ξύδι
λεμόνι ξύσμα
νερό


Εκτέλεση

  • Καθαρίζουμε και πλένουμε το ψάρι καλά με νερό και ξύδι. Αφαιρούμε το κεφάλι και κόβουμε σε μουρέλα (φέτες των 3-4 εκατοστών).
  • Καθαρίζουμε τις πατάτες και τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε φέτες – ροδέλες.
  • Ψιλοκόβουμε το σκόρδο σε φέτες και τον αγριομάραθο.
  • Σε τηγάνι βάζουμε το μισό ελαιόλαδο , σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε. Αλατοπιπερώνουμε ήπια.
    Προσθέτουμε τις τομάτες τριμμένες κι μόλις πάρουν μια βράση αποσύρουμε από την φωτιά. Ρίχνουμε τον αγριομάραθο.
  • Σε ταψί στρώνουμε τις πατάτες και βάζουμε από πάνω τις φέτες του ψαριού αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το ξύσμα λεμονιού.
    Περιχύνουμε την σίβραση, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και 1-2 ποτήρια νερό.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 με 45 λεπτά, ελέγχοντας κατά διαστήματα για τα υγρά.

 

 

*μπορούμε αντί για νερό να προσθέτουμε λευκό κρασί
** μπορούμε να μην κάνουμε σίβραση για πιο απαλή γεύση και να ανακατέψουμε τα υλικά ωμά και να τα προσθέσουμε κατευθείαν στο ταψί. Σχεδόν καλύπτουμε το ψάρι με τα υγρά.


Tags
Ηρακλειά, Κυκλάδες
error: Yiannis Gavalas. All Rights Reserved.