Υλικά
1 χταπόδι 1 1/2 κιλό
100 γρ. κάπαρη Σύρου
100 γρ. λιαστή τομάτα Σύρου
200 ml ξύδι κόκκινο
500ml ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
4 – 5 κλαράκια θυμάρι φρέσκο
4 – 5 κλαράκια δενδρολίβανο φρέσκο
3 – 4 κλαράκια ρίγανη φρέσκια
5 – 6 σπόρους μπαχάρι
2 φύλλα δάφνη
15 σπόρους μάυρο πιπέρι
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Πλένουμε το χταπόδι, κόβουμε την κουκούλα και το βάζουμε στην κατσαρόλα με 2 κλαράκια θυμάρι, δενδρολίβανο, ριγανη, το μπαχάρι, το πιπέρι σε σπόρους, τη δάφνη και 50 ml ξύδι. Προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό και βάζουμε να βράσει.
- Όταν είναι έτοιμο, τσιμπιέται δηλ. άνετα με το πηρούνι, το κατεβάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
- Με το ξυδι, την μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι και το ελαιολαδο κάνουμε μια βινεγκρέτ. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα κλαράκια θυμάρι, δενδρολίβανο και ρίγανη και τα αφήνουμε να σκορπίσουν αρωματα.
- Παίρνουμε το χταπόδι που κρύωσε και το κόβουμε ροδέλες. Κόβουμε την λιαστή τομάτα σε μικρές λωρίδες και μαζί με την κάπρη τα προσθετουμε στο χταπόδι κι ανακατεύουμε.
- Τα βάζουμε σε ένα βάζο ή σε ένα μπολ και τα περιχύνουμε με την βινεγκρέτ μέχρι τα καλύψει εντελώς. Τα αφήνουμε να μαριναριστούν και να διατηρηθούν (μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για 2 εβδομάδες)
Tags
Κυκλάδες, Συνταγές μαγειρικής, Σύρος
error: Yiannis Gavalas. All Rights Reserved.