Καραβόλοι (σαλιγκάρια) στιφάδο


 

Υλικά

1 κιλό σαλιγκάρια
1 1/2 κιλό κρεμμύδια ξερά (ιδανικά κοκάρι)
Ελαιόλαδο  ένα ποτήρι
2 κουταλιές πελτέ
2-3 τομάτες τριμμένες (όταν υπήρχαν, αλλιώς πιο πολύ πελτέ)
2 δαφνόφυλλα
1 κλαρακι δενδρολίβανο
1 κλαράκι θυμάρι
Λίγους σπόρους μπαχάρι
Λίγους σπόρους πιπέρι
1 κουταλιά ξύδι κόκκινο
1 ποτηρι κοκκινο κρασί ξηρό ή ημίγλυκο
1 κουταλιά μέλι
2 ποτήρια νερό
Αλάτι
Πιπέρι


Εκτέλεση

  • Βρέχουμε τα σαλιγκάρια  ώστε να φανεί ποιά είναι ζωντανά.
  • Τα πλένουμε πολύ καλά με νερό.
  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα σαλιγκάρια σε κρύο νερό και τα ζεματάμε, προσθέτουμε λίγο ξύδι και τα αφήνουμε να πάρει βράση για 5 λεπτά.
    Σουρώνουμε, ξεπλένουμε και αρχίζουμε να  τρυπάμε το πίσω μέρος για να βγαίνουν εύκολα όταν θα τα τρώμε (προαιρετικά). Χρειαζόμαστε μικρό κοφτερό μαχαίρι( προσοχή να μην κοπούμε). Τα ξεπλένουμε καλά. Αν τα βάλουμε να βράσουν σε κρύο νερό έχουν βγει οπότε τα αφαιρούμε πιο εύκολα και αποφεύγουμε να έχουμε τρίμματα από το κέλυφος που είναι δυσάρεστα.
  • Στο μεταξύ έχουμε βάλει σε κατσαρόλα 2 ψιλοκομμένα κρεμμύδια με λίγο νεράκι.
  • Μόλις πιούν το νερό ρίχνουμε το μισό λάδι και αρχίζουμε το σοτάρισμα τους.
  • Όταν γυαλίσουν τα κρεμμύδια ρίχνουμε τα μπαχαρικά σε ένα τούλι (για να αφαιρεθούν εύκολα αργότερα), τον πελτέ, προσθέτουμε τα σαλιγκάρια και σβήνουμε με το κόκκινο κρασί, μετά προσθέτουμε το νερό  το αλάτι και το μαύρο πιπέρι και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να μαγειρευτούν για περίπου 20 λεπτά.
  • Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε το κοκάρι ή τα ξερά κρεμμύδια κομμένα στη μέση και σε φέτες μεγάλα. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και ζάχαρη και σβήνουμε με το ξύδι. Τα μαραίνουμε ελαφρά και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα όταν αρχίζει να χυλώνει, προσθέτοντας και το μέλι.
  • Αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά μέχρι να πιούν όλο το νερό και να μελώσουν όλα μαζί.

Συμβουλές
1.Μπορούμε να τους ζεματίσουμε και σε βραστό αλατισμένο νερό.
2. Oι ζεματισμένοι καραβόλοι διατηρούνται και στην κατάψυξη.
3. Το τρύπημα κάνει εύκολη την εξαγωγή του σαλιγκαριού αλλά θέλουν πολύ καλό πλύσιμο γιατί τα υπολείμματα είναι πολύ δυσάρεστα στο στόμα.


Tags
Ηρακλειά, Κυκλάδες
error: Yiannis Gavalas. All Rights Reserved.