Μύκονος, κάτω από την επιφάνεια

Μύκονος, κάτω από την επιφάνεια

Είναι ωραίο να αγαπάς έναν τόπο και ανεκτίμητο να σε αγκαλιάζουν οι άνθρωποί του…

Τα δέκα από τα εικοσιπέντε χρόνια που βρίσκομαι επαγγελματικά στις κουζίνες, τα έχω περάσει στη λατρεμένη μου Μύκονο. Την αγαπώ τόσο, όσο και τη μικροκυκλαδίτισσα της καρδιάς μου, την Ηρακλειά,* που είναι και τόπος καταγωγής μου. Για μένα η μαγειρική είναι η κύρια και μοναδική μου αγάπη, η φωτογραφία όμως είναι έρωτας.
Mε τη μαγειρική υπηρετώ την κυκλαδίτικη κουζίνα, την κουζίνα του Αιγαίου μας. Τα τοπικά προϊόντα, οι μικροί παραγωγοί, οι παλιές συνταγές προσαρμοσμένες, οι παραδοσιακές τεχνικές, τα έθιμα, οι θύμησες, οι άνθρωποι, είναι τα στοιχεία του παζλ μιας ρεαλιστικής-βιωματικής κουζίνας, τα οποία μου αρέσει να συλλέγω, να συνθέτω και να αναπροσαρμόζω ώστε να τα επικοινωνώ και να τα μοιράζομαι μέσω της δουλειάς μου.
Η φωτογραφία, πάλι, είναι έρωτας. Έρωτας για τη ζωή, τη φύση, τη θάλασσα.

Η φωτογράφιση του βυθού της Μυκόνου, που έχω την ευτυχία να μοιράζομαι μαζί σας με αυτό το λεύκωμα, ήταν για μένα το ευχάριστο διάλειμμα από την ένταση της εργασίας, κομμάτι ξεκούρασης, απόλαυσης και αναζωογόνησης. Περπάτησα το νησί, κολύμπησα στις περισσότερες παραλίες, χάρηκα τον βυθό, απόλαυσα την καθαρότητα, τα χρώματα, το φως, τη λάμψη της θάλασσάς του.

Η θάλασσα έπαιξε για μένα ρόλο καταλυτικό από την τρυφερή ηλικία. Ο πατέρας μου γεννημένος στην Ηρακλειά, την αγαπούσε τη θάλασσα, την ταξίδεψε αλλά η μάνα τον έδεσε στη στεριά, έρωτας βλέπεις. Με έκανε όμως να την αγαπήσω κι αυτή και το νησί. Από έξι μηνών κάθε καλοκαίρι εκεί, να κολυμπάω στα νερά της. Στα δώδεκά μου ο πατέρας έφτιαξε καΐκι, ένα ξύλινο τρεχαντήρι έξι μέτρων.* Στην πλώρη του έγραψε «Καπετάν Γιάννης» και μ’ αυτό την ταξιδέψαμε μαζί. Στα δεκάξι μου, εκείνος έφυγε πρόωρα για το μεγάλο ταξίδι, αλλά η αγάπη μου γι’ αυτόν, για το νησί και για τη θάλασσα μεγάλωσε. Θάλασσα Ηρακλειά, θάλασσα Μύκονο, θάλασσα Κυκλάδες, θάλασσα Αιγαίο… Παντού, μα παντού, η θάλασσα για μένα είναι μια αγκαλιά φιλόξενη, που την αποζητώ, με προστατεύει, με κάνει να νιώθω άνετα, αφήνομαι λυτρωτικά να με αγγίζει, νιώθω την κάθαρση που μου προσφέρει απλόχερα με την ανιδιοτέλειά της.
Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας, είναι μια συνέχεια της έκθεσης που είχα την τιμή και την τύχη να παρουσιάσω στη Δημοτική Πινακοθήκη της Μυκόνου, με τίτλο «Mykonos Under The Surface – Smartphone Photography Exhibition», που πραγματοποιήθηκε το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου 2017, και είναι εμπλουτισμένο με επιπλέον φωτογραφίες που δεν είχαν παρουσιαστεί εκεί.


 

Περιλαμβάνει περίπου εκατό φωτογραφίες του βυθού της Μυκόνου, από τριάντα τρεις παραλίες του νησιού, με λήψεις που έγιναν με κινητό τηλέφωνο σε ένα χρονικό διά­στημα έξι ετών (2012-2017). Το θέμα είναι αποκλειστικά ο βυθός. Ένα κομμάτι του νησιού, κάτω από την επιφάνεια, που αποτυπώνει την φυσική του ομορφιά και τη μοναδικότητα των κρυστάλλινων νερών του. Με μόνο φωτογραφικό εξοπλισμό το κινητό τηλέφωνο (άλλαξα τέσσερα κατά τη διάρκεια των φωτογραφήσεων, λόγω απώλειας στεγανότητάς τους) αποτύπωσα περίπου 6.500 φωτογραφίες του βυθού της Μυκόνου.
Για ένα νησί όπως η Μύκονος, σημείο αναφοράς όχι μόνο για τον ελληνικό αλλά και για τον παγκόσμιο τουρισμό, είναι πραγματικά όμορφο να μπορώ να δείξω ένα ακόμη κομμάτι της μοναδικότητάς του, με την ερασιτεχνική αλλά ειλικρινή ματιά μου. Μακάρι αυτό το λεύκωμα να λειτουργήσει και ως πρεσβευτής του συγκριτικού της πλεονεκτήματος, του ότι διαθέτει τόσες πολλές, τόσο όμορφες αλλά και τόσο καθαρές παραλίες. Μεγάλη μου χαρά, μεγάλη μου τιμή και ένα ειλικρινές ευχαριστώ στο δήμαρχο Κωνσταντίνο Κουκά και το Δημοτικό Συμβούλιο για την αρωγή και την εμπιστοσύνη, είναι το λιγότερο που θα μπορούσα να πω.

Είναι ωραίο να ονειρεύεσαι, γιατί τα όνειρα αν τα πιστέψεις μπορούν να βγουν αληθινά. Είναι ωραίο να μοιράζεσαι, πολυτιμότερο ίσως από το να αποκτάς. Είναι ωραίο να τολμάς. Είναι όμως ευλογία να έχεις ανθρώπους να σε στηρίξουν. Είναι ωραίο να αγαπάς έναν τόπο και ανεκτίμητο να σε αγκαλιάζουν οι άνθρωποί του…
Χαρείτε το Λεύκωμα όπως κι εγώ απόλαυσα την κάθε βουτιά, την κάθε λήψη. Το κάθε κλικ έχει τη δική του, μοναδική αξία, τη δική του μοναδική στιγμή. Σας εύχομαι και σας προτρέπω να τη νιώσετε…
Γιαννης Γαβαλας
Μύκονος 2018

* Ηρακλειά, νησί των Κυκλάδων νότια της Νάξου, ανήκει στο σύμπλεγμα των Μικρών Κυκλάδων.

* Για την Ιστορία, το καΐκι, ο «Καπετάν Γιάννης», από το καλοκαίρι του 2017 κοσμεί το λιμάνι του Αϊ-Γιώργη της Ηρακλειάς, χάρις στο πρόγραμμα «Καράβια που δεν φοβήθηκαν», που επιμελείται η εικαστικός Χριστιάννα Οικονόμου σε συνεργασία με την ΜΚΟ 
«Άγονη Γραμμή Γόνιμη».error: Yiannis Gavalas. All Rights Reserved.